Weblog - Spelpartners
93
blog,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0,select-theme-ver-3.8.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

Spelpartners

Spelpartner Nico in Podcast over spellen ontwikkelen

Spelpartners Nico ontwikkelde samen met zijn zus Sung Min den Dulk-Te Hennepe het Denk-Voel-Doe-spel, een spel met 85 coachingkaarten vol speelse werkvormen en prikkelende vragen over leven, werken en liefhebben. 
Toen hij door Adiona, beroepsorganisatie voor kinder-, jongeren- en gezinscoaches, werd gevraagd om in hun podcast meer te vertellen over het ontwikkelen van een eigen spel stelde hij voor om dat samen met zijn Sung Min te doen, die als coach en therapeut al jaren een bloeiende praktijk heeft. Het werd een geanimeerd gesprek met presentator Janneke de Kler, met veel inhoudelijke én praktische informatie over het ontwikkelen van een eigen spel. Niet alleen interessant voor coaches en therapeuten, maar voor iedereen die wel eens speelt met het idee om een eigen spel te ontwikkelen.

Corona noodactie: 200 gratis licenties voor Picto chat app Pictostudio Hallo

Kinderen met een beperking mogen door de corona-maatregelen vaak niet naar dagbesteding. Ze missen daardoor niet alleen hun dagbesteding maar ook het contact met hun vriendjes en verzorgers. Ook contact met opa en oma is fysiek onmogelijk omdat die tot de risicogroep behoren.

Dankzij een donatie van Het Gehandicapte Kind mogen we 200 kinderen met een beperking en hun gezin een jaar lang gratis laten chatten met Pictostudio Hallo. Deze bijzondere actie is speciaal bedoeld om kinderen met een beperking te helpen die het nu extra moeilijk hebben door alle corona-maatregelen.

Met Pictostudio Hallo kan je kind een jaar lang appen met vertrouwde Visitaal-pictogrammen met familie, vrienden en begeleiders.
De enige voorwaarden voor deze actie zijn dat je kind jonger is dan 18 jaar en een beperking heeft.

Pictostudio Hallo is een gebruiksvriendelijke chat-app voor mensen met een verstandelijke beperking. Je kunt alleen chatten met mensen die zelf hebt uitgenodigd, dus het chatten is veilig voor iedereen.

Je kunt Pictostudio Hallo gebruiken op Android telefoons en tablets en op iPhones en iPads. Je hebt geen SIM-kaart nodig als je een WIFI-verbinding hebt. 

Heeft jouw kind of cliënt met een beperking het extra moeilijk door de corona-maatregelen? Bijvoorbeeld omdat het contact met familie en vrienden is weggevallen? Of omdat er geen of minder dagbesteding is? 

Kijk dan op de website van Pictostudio Hallo of je in aanmerking komt voor een gratis licentie.

Lees hier wat gebruikers van Hallo zeggen over deze laagdrempelige chat app.

Partners

Logo Het Gehandicapte Kind

Het Gehandicapte Kind (voorheen NSGK) is het goede doel voor kinderen met een handicap. Ruim 100.000 kinderen in ons land hebben een handicap. Zij zitten bijvoorbeeld in een rolstoel, zijn blind of hebben een verstandelijke beperking. Maar dat is vaak niet het ergst. Hun grootste probleem is dat ze geen vriendjes hebben. Het Gehandicapte Kind helpt om speeltuinen, sportclubs en scholen toegankelijk te maken, zodat kinderen met en zonder handicap elkaar ontmoeten, samen spelen, vrienden maken. Het doel: Geen kind zonder vriendjes! 

Logo Middin

Pictostudio Hallo is ontwikkeld door Spelpartners in samenwerking met Middin en Visitaal. Zowel Visitaal als Middin hadden plannen voor een veilige chat app met picto’s. Samen met cliënten en professionals van Middinis Hallo tot stand gekomen.

Samen met cliënten innoveren tijdens de VGHackathon 2018

vghackathon middin spelpartners boodschappen app zelfshopperHoe  zorgen we ervoor dat innovatie ook voor cliënten met een (licht) verstandelijke beperking de kwaliteit van leven verbetert? Met deze uitdaging begonnen we maandag 9 april samen met een team bevlogen #Middinnovators van zorgorganisatie Middin aan de VGHackathon 2018. Een uniek initiatief: eenendertig organisaties uit de VG-sector gingen een week lang aan de slag met uitdagingen en problemen waar cliënten met een verstandelijke beperking tegenaan lopen.

 

De 3 belangrijkste lessen van de VGHackathon om samen mét cliënten met een verstandelijke beperking te innoveren:

1. Niet voor maar mét vg-cliënten ontwikkelen

Je hoort vaak de term ‘co-creatie’ voorbijkomen, maar kun je ook daadwerkelijk samen met cliënten ontwikkelen en ontwerpen? Het unieke van de VGHackathon-aanpak is dat de ontwikkeling niet van bovenaf gestuurd werd, maar dat cliënten zelf tijdens alle fases van het proces participeerden als volwaardige deelnemers. Van de selectie van het onderwerp tot het uiteindelijke ontwerp, steeds waren er cliënten bij betrokken. Tijdens de hackathon hebben we met een hecht team van cliënten en professionals in vier dagen meer bereikt dan vaak na een jaar vergaderen en brainstormen met werkgroepen en deskundigen tot stand wordt gebracht.

 

vghackathon middin spelpartners boodschappen app

2. Laat vg-cliënten zelf een onderwerp aandragen waar ze dagelijks tegenaan lopen

Eten is belangrijk, of je nou een verstandelijke beperking hebt of niet. Bedenken waar je trek in hebt, samen of alleen boodschappen doen, je lievelingsgerecht koken en natuurlijk samen eten en bijkletsen over je dag. Eten is zoveel meer dan voedsel tot je nemen. Zeker voor iemand met een beperking die op een woongroep woont is het een belangrijk deel van de dagbesteding. Toch is het juist voor deze groep vaak niet het hoogtepunt van de dag. Als iemand anders voor jou beslist wat je gaat eten, als je keuze beperkt is door geld of onenigheid of als je niet zelfstandig boodschappen kunt doen, kunnen de frustraties en conflicten rondom eten behoorlijk oplopen. Juist voor deze groep cliënten, voor wie toch al veel wordt beslist, is dit een gemis.

Dat kwam ook duidelijk naar voren uit een enquête die zorgorganisatie Middin onder haar cliënten hield om een probleem te kiezen voor de VGHackathon 2018. Met deze vraag begonnen we maandag 9 april aan de VGHackathon: hoe kunnen we ervoor zorgen dat cliënten met een (licht) verstandelijke beperking zelfstandig boodschappen kunnen doen? Bestaande apps zijn te complex voor deze groep en begeleiders zijn elke dag minstens een uur kwijt om mee te gaan naar de supermarkt. Als je daar een praktische oplossing voor bedenkt, kan er dagelijks per woongroep een uur extra tijd aan zorg besteed worden. Dat levert direct voordeel op voor de organisatie, wat uiteindelijk ten goede komt aan de kwaliteit van leven van cliënten.

vghackathon middin spelpartners boodschappen app

3. Wees niet bang voor simpele oplossingen

Mensen denken bij innovatie vooral aan ingewikkelde applicaties. Maar we merken dat juist eenvoudige, laagdrempelige oplossingen meer kans maken om daadwerkelijk gebruikt te worden, zeker bij cliënten met een (licht) verstandelijke beperking.  Toen we aan de VGHackathon begonnen wisten we nog niet wat we zouden ontwikkelen, of het een kaartset of een app zou worden, alleen het probleem was duidelijk.

Het prototype van de Zelfshopper-app dat we uiteindelijk samen met cliënten hebben ontwikkeld is zó simpel geworden dat het misschien moeilijk is om de meerwaarde ervan in te zien. Zeker als je bedenkt dat er vergelijkbare apps zijn, zoals bijvoorbeeld Appie van Albert Heijn, die veel meer mogelijkheden gratis aanbieden.  Helaas blijkt Appie voor veel cliënten te gecompliceerd en is juist een simpele app voor hen de oplossing.

Als je je hele leven lang elke dag afhankelijk bent van anderen kan zo’n eenvoudige app voor jou het verschil maken als deze ervoor zorgt dat je zelfstandig naar de supermarkt kunt gaan. Eigen regie is niet alleen meebeslissen over wat je eet, maar ook zelf ingrediënten zoeken en afrekenen of een praatje maken met de caissière.

De ervaringen met het prototype zijn zo positief dat niet alleen Middin maar ook twee andere zorginstellingen zich hebben gecommitteerd om door te gaan met de ontwikkeling van de Zelfshopper. Niet alleen voor, maar juist ook mét cliënten willen wij graag verder ontwikkelen om ervoor te zorgen dat iedereen straks zelf boodschappen kan doen!

 

Bedankt Gerard, Bart, Silvia, Ton, Jan, José, Irma, Marion, Brigit, Yvonne, Arnoud, Nelleke en Brigitte van het team #Middinnovators en alle medewerkers van Middin rondom voor een inspirerende en onvergetelijke week!

Bekijk hier de pitch van teamcaptain José Kroezen tijdens de demoday van de VGHackathon 2018.

Mediawijs in de klas met spannende games

Games en lesfilms over Mediawijsheid

 

Opvoeders die kinderen mediawijs willen opvoeden staan voor een grote uitdaging, zeker als je het vergelijkt met de wereld waarin zij zelf zijn opgegroeid. Mediawijsheid is hot in tijden van nepnieuws, cybercrime, sexting, Russen in je tijdlijn, online pesten: het valt voor ouders en leerkrachten niet mee om kinderen goed voor te bereiden op de jungle die het Internet heet. Een bijna onmogelijke opgave, als zelfs de CIA de ontwikkelingen op internet niet meer bij kan houden hoe moeten ouders en leerkrachten dit dan klaarspelen?LEES VERDER

Kroko Loko krijgt 10 in recensie Speelgoedmagazine

kroko-lokoHet is alweer tien jaar geleden dat we Kroko Loko bedachten, inmiddels is het kaartspel een ‘kleine klassieker’ geworden in de Nederlandse huiskamer. Er zijn bijna 150.000 Kroko’s verkocht in Nederland dus heel veel kinderen hebben gespeeld met deze hongerige krokodillen. Daarom vinden we het des te leuker dat er nog steeds mensen enthousiast worden van ons spel, helemaal als het deskundigen zijn.LEES VERDER

Slotscène in het restaurant

richard-den-dulk

Richard den Dulk,
regisseur Gort à la Carte

Vandaag een spannende laatste draaidag voor Gort à la Carte. We draaien de slotscène van de aflevering in een typisch Frans restaurantje. Soms doen we dat met een sterrenchef, maar dit keer zijn we in een wat volkser restaurant, een Routier met een lage drempel. Een tent waar de trucker en de dichter elkaar treffen. Je wilt de kijker tenslotte ook overhalen een keer iets anders te proberen als ze hier op vakantie zijn. Alles voelt hier echt Frans aan en sommige gerechten zijn zelfs iets te authentiek voor ons, zoals de andouillette. Dat lijkt verraderlijk veel op een smakelijk worstje, maar is gemaakt van pens.LEES VERDER

‘Hij eet nog!’ Licht verstandelijk beperkt op de arbeidsmarkt.

nicolaas-den-dulk

Nicolaas den Dulk 1910 – 2007

Mijn grootvader Nicolaas den Dulk was begin vorige eeuw haringvisser op Scheveningen (echte Scheveningers zeggen ‘op Scheveningen’). Als 10 jarig jochie begon hij onderaan de ladder als ketelbinkie, of reepschieter, zoals ze dat op Scheveningen noemden. Het was een keiharde mannenwereld: weken waren ze onderweg met de zeillogger Scheveningen 64. Met blote handen stonden ze dagen en nachten achter elkaar netten uit het ijskoude water rond de Schotse Hebriden op te halen, tot bloedens toe.LEES VERDER

Mijn haat-liefdeverhouding met de Mehari

richard-den-dulk

Richard den Dulk,
regisseur Gort à la Carte

Iedere televisiemaker kent de uitdrukking: kill your darlings, maar bij voor Gort à la Carte is het andersom en worden de darlings mij soms bijna fataal. Ik heb het over de rijshots met de Mehari, het oude vierkante witte autootje met 2CV motor en linnen dakje. Als regisseur heb ik keer op keer moeten vechten om de charmante maar kostbare Mehari op de begroting te houden, maar in de praktijk is het altijd weer een blok aan mijn been, want wij crossen er natuurlijk heel Frankrijk mee door en dat betekent de trailer op en af, want voor de snelweg is dat wagentje natuurlijk niet gemaakt.LEES VERDER